www.veka.rs
Home O nama Proizvodni program Veka kvalitet Proizvođači VEKA stolarije Postanite VEKA partner  
 
Srbija  Crna Gora  Albania    -  Deutsch  English       
  VEKA News
  Mediji
  Novosti iz branše
    Opšte
    Tržište
    Sajmovi
  Tema meseca

  Arhiva
Tema meseca
 više
 

Tema meseca


Zamena prozora se brzo isplati:

Držite toškove grejanja i hlađenja pod kontrolom - zahvaljujući novim prozorima vrhunskog kvaliteta!


    
Ko danas štedi energiju, investira u budućnost

Ušteda energije je danas značajnija nego ikada ranije, posebno investitorima i vlasnicima nekretnina. Kako zbog klimatskih promena tako i zbog konstantnog porasta cena struje, nafte i gasa, ušteda energije je i ekonomski i ekološki neophodna. Posebno ako uzmemo u obzir da se u jednom privatnom stambenom objektu više od 75 % ukupne energije utroši na grejanje i hlađenje. Prema Zakonu o uštedi energije (EnEv) enegertski efikasna gradnja i renovacija su obavezni. Pritom se odredbe Zakona o uštedi energije (EnEv) koje se odnose na građevinske elemente i objekte konstatno pooštravaju. VEKA sistemi profila poseduju vrhunska izolaciona svojstva i ispunjavaju i najstrože zakonske odredbe.

Energetski pasoš za objekte: ovaj dokument sadrži informacije o energetskim osobinama objekta kao i napomene o eventualnim renovacijama. Posedovanje ovog pasoša je obavezno prilikom iznajmljivanja ili prodaje nekretnine. Energetska efikasnost nekog objekta se značajno povećava ugradnjom novih visoko kvalitetnih prozora, i to se dokumentuje u pasošu.

Energetski efikasni objekti čuvaju kako životnu okolinu tako i Vaš novac. Kao prvu meru štednje stručnjaci predlažu zamenu starih prozora, koji su najčešće najslabija energetska tačka jedne nekretnine.

     Ko želi da smanji troškove grejanja i hlađenja, mora da koristi nove tehnologije prozora

Prozori igraju najbitniju ulogu u optimizaciji energetskog bilansa jedne nekretnine, jer na otprilike 10 % omotača objekta pokrivenih prozorima se u osnovi gubi skoro 45 % energije (vidi grafikon). Ovo važi i za prozore koji su ugrađeni pre svega petnaestak godina, pošto je izolaciona tehnologija u poslednje dve decenije postigla ogromne napretke.

   Termo - Energo gubici putem transmisije
Primer: Porodična kuća sa omotačem od 525 mē površine

Moderni pvc prozori od energetski efikasnih VEKA profila su idealno rešenje za uštedu energije u Vašem domu : vidno smanjeni troškovi grejanja i hlađenja znatno doprinose Vašem budžetu. Tako na primer investicioni troškovi postavljanja novog sistema za grejanje nakon zamene prozora postaju znatno manji, pošto je sistem na osnovu poboljšane izolacije prema dimenzijama znatno manji.

     Manji troškovi grejanja – veća vrednost nekretnine

Struja je sve skuplja, a fosilna goriva kao što su nafta ili gas ne samo da su skupa, već i ograničena. Zato smanjite Vašu potrošnju energije i do 40% zamenom starih prozora i time aktivno doprinesite zaštiti klime smanjivanjem emisije CO2.


Savremeni prozori smanjuju potrošnju energije

Što manje energije jedan objekat izgubi, zahvaljujući efikasnoj termoizolaciji, to manje energije mu je neophodno za grejanje i hlađenje.

Uz pomoć vrhunskih energetski efikasnih prozora od pvc-profila se veoma lako mogu smanjiti gubici energije – što dalje vodi do uštede troškova grejanja i hlađenja, smanjuje Vašu zavisnost od porasta cena energenata i trajno povećava vrednost Vaše nekretnine. VEKA stručno osoblje će Vam veoma rado pomoći da ispravite propuste i da Vaš dom pripremite za budućnost.

Termalna kamera jasno pokazuje: kroz prozore koji nisu proizvedeni prema najnovijim standardima se gubi dragocena toplota.


     Ko odmah reaguje, duplo profitira

Novi prozori od vrhunskih VEKA profila koji štede energiju se brzo i trajno sami isplate. Uz pomoć veoma niskih vrednosti propuštanja toplote i do Uw = 0.67 W/(mēK) naši prozori smanjuju potrošnju energije, a time i vidno štede na troškovima grejanja i hlađenja – praktično svakog dana.
U proseku, na teritoriji Srbije, potrebno je korigovati sobnu temperaturu 270 dana godišnje.

Zamenom starih prozora se pored uštede energije i smanjenja emisije CO2 – štiti klima, a sama država Nemačka podstiče ovu akciju nizom mera. Svetska banka KfW npr. u svojoj ponudi ima veoma povoljne programe finansiranja.
Više informacija možete naći na internet stranici www.kfw.de

Tipična porodična kuća može godišnje da uštedi i do 550 € *, ukoliko se zamene stari prozori iz 90-tih godina sa novim sistemom SOFTLINE 82. Osnova proračuna: 30 m ē površine prozora, cena nafte 0,75 €/l. Potencijal uštede: preko 750 l / godišnje (Izvor: VEKA energetski savetnik).

* Postignuta ušteda zavisi od mnogo faktora kao npr. individualnog ponašanja korisnika. Prikazani proračun predstavlja prosečan primer.


     Savremena prozorska tehnologija za perfektan energetski bilans

Spoj modernog termo-stakla i dobre termo izolacije zidova sa prozorima od VEKA profila pruža optimalne izolacione vrednosti, a time i odličan energetski bilans. Veoma lako se postižu svi zahtevi zakona o uštedi energije. Čak i kod prozora sa niskom potrošnjom energije kao i kod pasivnih kuća, koja postavljaju najviše zahteve termo izolacije, naši prozori predstavljaju idealno rešenje.


Profili u skladu sa RAL standardom kvaliteta – klase A.
To je VEKA!

Već više od četiri decenije brend VEKA je širom sveta sinonim za vrhunski kvalitet profila i inovativnu tehnologiju u cilju uštede energije. To je zato što se VEKA sistemi profila proizvode isključivo prema najvišim nemačkim RAL -standardima kvaliteta, klase A. Zato prozori od VEKA profila pored maksimalne toplotne i zvučne izolacije garantovano pružaju i najviši nivo sigurnosti i dugotrajnosti.

--------------------------------------------------------------

  odštampaj stranu
  na vrh strane
  nazad