Фигура 7 копия 4 Untitled-1
O kompaniji VEKA

VEKA je vodeći svetski proizvođač PVC profila za prozore i vrata na svim kontinentima. Poreklo i glavno sedište VEKA Grupe je Sendenhorst, Nemačka. Ovde se još od 1969. kreiraju rešenja koja klijentima širom sveta pomažu da budu uspešni.


Poseduje iskustvo, kompetentnost i poznavanje specifičnih zahteva svake zemlje. Sa više od 50 poslovnica i predstavništava, prisutna je na svim glavnim svetskim tržištima. Ova poslovna mreža omogućava joj da razume i ostvari pojedinačne želje i očekivanja više od 3.700 svojih partnera.

Priča o uspehu
1969 Heinrich Laumann preuzima regionalno preduzeće sa 8 radnika, VEKAPLAST, koje je tada proizvodilo lamelice za roletne. Tadašnji obrt preduzeća bio je 1,7 miliona DM.
1970
Heinrich Laumann i njegovi saradnici pripremaju se za proizvodnju prozorskih profila. Prvi prozorski sistem BASIS veoma brzo postaje hit.
1971 Preduzeće se proširuje i počinje ekstrudiranje prozorskih profila. Tada je učešće PVC prozora na tržištu bilo samo 10%.
1974
Proizvodna paleta se proširuje sistemima za ulazna vrata i kliznim sistemima. VEKAPLAST kupuje još 115.000 m² industrijskog zemljišta za izgradnju nove fabrike u Sendenhorstu.
1977 Pušta se u pogon prvi deo novog objekta od 10.500 m². Obrt u ovoj godini iznosi 30 miliona DM.
1979
Proizvodnja se proširuje za novih 11.500 m², a godišnji obrt se povećava na 70 miliona DM.
1980 Zbog porasta potražnje VEKA prozorskih sistema u zemlji i inostranstvu, kada je godišnji prihod dostigao oko 100 miliona DM, gradi se treći deo proizvodnog pogona od 9.500 m².
1981
U Sendenhorstu je pušten u pogon prvi vlastiti mešač komponenata.
1983 Na osnovu velike potražnje, razvija se strategija nastupa na inostranom tržištu. Osnivaju se filijale u Španiji i USA.
1984
Otvara se filijala u Francuskoj, koja ubrzo postaje br. 1 na francuskom tržištu.
1985 VEKAPLAST počinje proizvodnju PVC panela. Pored primene u građevini i industrijskoj branši, PVC paneli takođe imaju široku primenu i u reklamnoj branši.
1986
VEKAPLAST kupuje belgijskog proizvođača panela Isobelec, iz Batticea. Otkupljene su sve akcije partnera u filijali VEKA Španija. U Velikoj Britaniji VEKA UK pokreće proizvodnju. Gradi se novi upravni objekat u Sendenhorstu. Godišnji obrt povećava se na 212 miliona DM.
1987 U Francuskoj započinje sa radom nova VEKA fabrika, u mestu Thonon-les-Bains.
1988
VEKAPLAST Sendenhorst otkupljuje akcije partnera iz USA i time VEKAPLAST USA postaje 100% vlasništvo VEKA-e. Krajem godine kupuju se belgijske firme Azotherm i ACE preduzeće, koje se bave proizvodnjom PVC i PE folija. U Sendenhorstu se proširuje fabrika za još jedan pogon za mešanje materijala i proizvodnu halu za proizvodnju panela.
1990 Kompanija postaje društvo sa ograničenom odgovornošću sa akcijskim kapitalom, VEKA GmbH. Obrt u ovoj godini iznosi 454 miliona DM.
1991
U Beringenu, u nemačkoj pokrajini Tiringija, osniva se VEKA Umwelttechnik GmbH, koja predstavlja kamen temeljac reciklaže. Gradi se najveća i najmodernija evropska fabrika za reciklažu starih prozora. PVC prozori, vrata, roletne i profili od plastike u potpunosti se recikliraju, a zatim vraćaju u proces proizvodnje profila, bez ikakvog gubitka kvaliteta.
1992 VEKA GmbH postaje akcionarsko društvo. Ova strukturalna promena otvorila je nove mogućnosti za dalji razvoj na internacionalnom tržistu. Akcije ostaju u vlasništvu porodice Laumann. Godišnji obrt povećava se na 552 miliona DM. Kao prvo preduzeće u branši, VEKA AG dobija sertifikat DIN ISO 9001 i time postaje sertifikovani proizvođač proizvoda proverenog kvaliteta.
1993 U Beringenu, na površini od 120.000 m², VEKA, kao prva u branši, pušta u pogon najmoderniju fabriku u Evropi za reciklažu starih PVC prozora. Prozori, vrata, roletne i profili od plastike u potpunosti se recikliraju, a zatim vraćaju u proces proizvodnje profila, bez ikakvog gubitka kvaliteta. Visina investicije iznosi oko 30 miliona DM.
U Renou, USA , osniva se filijala VEKA West, Inc., a ujedno i VEKA Holding Inc., koja obuhvata aktivnosti dve filijale u Americi. U međuvremenu, VEKA Grupa zapošljava oko 1.500 radnika širom sveta, a njen godišnji prihod iznosi 610 miliona DM.
1994 Osnovana je filijala VEKA Poljska. U Renou, USA, započeta je izgradnja nove fabrike za ekstrudiranje profila, koja je naredne godine i svečano puštena u rad. U saradnji sa kineskim partnerom, u Kini je osnovana kompanija Joint-Venture, u kojoj VEKA AG učestvuje sa 75%.
1995
U Singapuru je otvoreno prodajno predstavništvo za snabdevanje južnoazijskog tržišta, kao što su Malezija, Tajland, Filipini, Indonezija i Vijetnam.
1996 Početkom godine, u Moskvi je otvoreno prodajno predstavništvo nadležno za bivše države Sovjetskog Saveza. Godišnji prihod iznosi oko 763 miliona DM, a VEKA Grupa zapošljava ukupno 1.864 radnika.
1997
Elke i Andreas Hartleif (ćerka i zet Heinricha i Rite Laumann) počinju sa radom i preuzimaju upravni odbor i vođenje filijala.
VEKA Umwelttechnik GmbH je prva fabrika za reciklažu PVC prozora sertifikovana TÜV sertifikatom, čime je 100% zagarantovana reciklaža u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine.
1998 U Moskvi se osniva filijala VEKA Rus. U Kini se otvara još jedna filijala, koja preuzima sva poslovanja i kapital Joint Venture i postaje 100% VEKA AG. Sedište se premešta za Šangaj. U Srbiji se otvara predstavništvo za region Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.
1999
VEKA Rus započinje proizvodnju na svoje tri linije za ekstrudiranje, kao prvi zapadni proizvođač profila. Otvara se koordinator za južnoazijski region, filijala VEKA Plastics (Singapur) Pte Ltd, a za južnoameričko tržište, VEKA Latina S.A. (Buenos Aires).
2000 Heinrich Laumann podnosi ostavku na mesto predsednika upravnog odbora i postaje predsednik nadzornog odbora. Hubert Hecker dolazi na mesto predsednika upravnog odbora kompanije, koju i dalje vodi porodica Laumann. Dugogodišnji partner i predsednik tehničkog odseka, Eugen Schlüter, posle 30 godina rada na stvaranju "VEKA istorije" odlazi u zasluženu penziju.
Otvaraju se filijale VEKA Rumunija SRL. (Bukurešt), VEKA Meksiko (Monterej) i VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis). VEKA Grupa ostvaruje promet od 517,8 miliona evra, čime prvi put premašuje iznos od milijardu DM.
2001 Dr. Werner Schuler preuzima vođstvo tehničkog odseka unutar upravnog odbora VEKA-e. Otvara se prodajno predstavništvo u San Dijegu - VEKA Čile.
2002
VEKA Holdings Inc. (USA) kupuje kanadsku fabriku za ekstrudiranje Berlinex (Edmonton) i preimenuje ovo preduzeće u VEKA Canada Holdings Comp. Otvara se prodajno predstavništvo za tajlandsko tržište VEKA Plastics (Thailand) Co. Ltd. u Bangkoku.
2003
U Delhiju je otvoreno prodajno predstavništvo VEKA Indija Pvt. Ltd. VEKA Umwelttechnik GmbH slavi 10-godišnjicu postojanja. U matičnom sedištu VEKA AG, u Sendenhorstu, otvoren je novi Systemtechnikum.
2004 U oktobru 2004. VEKA AG dobija prestižnu nagradu za privredu „Trophée International de l‘Industrie“ od instituta Institut International de Promotion et de Prestige. Time je VEKA AG stala u red zajedno sa ostalim poznatim firmama: Microsoft, IBM, Mannesmann ili Porsche, kojima je takođe dodeljena ova nagrada.
U ovoj godini slede mnogobrojne proslave godišnjica postojanja i jubileji, kao i svečana otvaranja:
- 35- godišnjica VEKA AG
- 10- godišnjica postojanja VEKA Poljska
- Osnivanje VEKA Bugarska
- 10- godišnjica VEKA Zapad
- Otvaranje predstavništva u Mumbaju
- 5-godišnjica postojanja VEKA Rusija
- Svečano otvaranje filijale u Novosibirsku
2005 VEKAPLAN sistem panela proslavlja 20-godišnjicu postojanja. Proizvodni program PVC panela se od 1985. konstantno proširuje i svojom širokom paletom proizvoda posteje vodeći u ovoj branši. VEKA AG dobija nagradu „ETHICS IN BUSINESS“, za izuzetan angažman u oblasti zaštite okoline i društva.
I u ovoj godini vidno je proširenje poslovanja VEKA AG na inostranom tržištu.
- Svečano otvaranje VEKA Rumunija
- Otvaranje skladišta VEKA Čile
- Svečano puštanje u rad pogona za ekstrudiranje VEKA do Brazil
- Otvaranje proizvodnog pogona VEKA Plastics (Malezija) Sdn Bhd
- 20-godišnjica VEKA S.A.S u Francuskoj
2006 Proširuje se poslovanje VEKA AG na američkom tržištu otvaranjem filijale VEKA South, koja će snabdevati južnoameričke države, kao i tržište Srednje Amerike. Ujedno se otvara i filijala u Ukrajini, TOV VEKA Ukraina. Prvo je otvoreno skladište do 2007. godine, kada je u rad puštena proizvodnja. U filijali u Maleziji pušten je u rad pogon za ekstrudiranje. Filijale u Velikoj Britaniji i Španiji slave 20-godišnjicu postojanja, a u Kini se proslavlja 10-godišnjica. VEKA je otvaranjem prodajnog centra zastupljena i na iranskom tržistu. VEKA Umwelttechnik GmbH, jedna od filijala VEKA AG, takođe je proširila svoja poslovanja na internacionalno tržište. Francuska kompanija Awego Plast SAS u istoj godini postaje filijala VEKA UT.
2007 Nakon kupovine francuske fabrike za reciklažu i kupovinom engleskog preduzeća za reciklažu Cylinder Plastics, koje maja 2007. postaje VEKA Recycling Ltd., VEKA preuzima vodeće mesto na tržištu reciklaže u Evropi. Poslovanje u Iranu u međuvremenu se proširuje otvaranjem još jedne filijale. Hubert Hecker odlazi u penziju. Andreas Hartleif, član odbora od 1997. godine i zet osnivača Heinricha Laumanna, preuzima predsedavanje upravnim odborom. Članove odbora čine: njegova supruga Elke Hartleif (upravlja personalom), dr Andreas V. Hillebrand (zamenik predsednika, finansijski direktor), dr Verner Schuler (tehnika) i Bonifatius Eichvald (prodaja i marketing).
2008 Pogon VEKA Umvelttechnik proširen je još jednom linijom za reciklažu. Ukupni godišnji kapacitet povećao se sa 20.000 tona na 50.000 tona. Istovremeno, aktivnosti se proširuju na evropskom nivou - nabavkom dodatnih postrojenja za reciklažu u Francuskoj i Velikoj Britaniji.
Da bi brže i fleksibilnije opsluživala indijsko tržište rasta, kompanija VEKA otvara nove prodajne kancelarije i skladišta koji pružaju 25.000 m² prostora za skladištenje profila i dodatne opreme.
2009 Povodom svog 80. rođendana, Hajnrih Lauman odlučuje da podnese ostavku na svoj poslednji službeni mandat predsednika nadzornog odbora VEKA AG. Ipak, ostaje usko povezan sa kompanijom koju je sam osnovao i proveo svoj život razvijajući je u globalnog lidera na tržištu.
2010 Krajem godine, VEKA lansira SOFTLINE 82 - prvi standardni sistem sa ugradnom dubinom od 82 mm. Novi sistem, koji uključuje skoro 40 geometrijskih oblika, jedan je od najkompletnijih sistema profila na tržištu i pruža proizvođačima prozora najveću moguću slobodu u dizajnu.
2011 Britanski ogranak VEKA plc preuzima jednog od najvećih konkurenata na britanskom tržištu. Od tada, kompanija Bovater Building Products Ltd., sa sedištem u Sutton Coldfieldu blizu Birminghama, postaje deo svetske VEKA grupe. Spajanjem ove dve kompanije stvara se jedan od najvećih proizvođača sistema prozora i vrata na tržištu Velike Britanije.
2014 Dana 30.6.2014. VEKA AG Grupa zvanično je preuzela firmu GEALAN Holding GmbH, potvrdom evropskih organa zaduženih za nadzor tržišne konkurencije. Pridobijanjem konkurentske firme GEALAN, VEKA dodatno učvršćuje svoju vodeću poziciju u svetu.
VEKA Poljska slavi 20 godina postojanja. Tržišni lider u Poljskoj, kompanija je dobila nekoliko nagrada, kako za odličan kvalitet proizvoda, tako i kao pouzdan brend potrošača. Promet dostiže milijardu evra. VEKA Grupu čini 36 filijala sa približno 5.000 zaposlenih na tri kontinenta.
2017 Promet, još uvek porodične VEKA Grupe, stabilan je preko milijardu evra. VEKA Grupa širom sveta zapošljava 5.600 ljudi na 4 kontinenta.
VEKA preuzima većinu udela u indijskom lideru na tržištu, NCL Vintech, čime dodatno proširuje svoju poziciju na jednom od najvažnijih azijskih tržišta u razvoju.
2018 Umire Heinrich Laumann, vizionar, hrabar i strastven čovek, koji je izgradio kompaniju VEKA i zajedno sa zaposlenima doveo je do izvanrednog nacionalnog i međunarodnog uspeha i rasta tokom godina.
2019 U sedištu u Sendenhorstu, VEKA AG otvara moderni Centar dobrodošlice, multifunkcionalnu zgradu koja nudi najnapredniju komunikacijsku i prezentacijsku tehnologiju. Porodična kompanija VEKA AG, još uvek 100% u vlasništvu porodica Laumann i Hartleif, slavi 50 godina postojanja i uspešnog poslovanja.
2020 VEKA kao međunarodna porodična kompanija ima više od 6.200 zaposlenih u preko 40 filijala na četiri kontinenta.
Misija i vizija

Želje, poverenje, zahtevi i potrebe naših kupaca predstavljaju centralnu orijentaciju našeg poslovanja. Kao kompanija koja posluje izvan nacionalnih granica i kontinenata, cilj nam je da se prilagodimo individualnim potrebama naših kupaca.

Pritom, pod pojmom kupca ne podrazumevamo samo direktnog potraživača (korisnika) naših proizvoda, proizvođače prozora i trgovce, već i građevinske preduzimače i arhitekte, koji u svoje objekte ugrađuju gotovu stolariju napravljenu od naših profila.

U cilju zadovoljenja potreba različitih grupa kupaca, naša kompanija poštuje visoke standarde u pogledu kvaliteta proizvoda, usluga i sveobuhvatnog servisa. Naše poslovanje sa kupcima, kao i sa isporučiocima profila, prvenstveno se zasniva na uzajamnom poverenju i poštovanju, prijateljskom partnerstvu.

Takođe, osnova poslovanja kompanije VEKA AG je i odgovornost prema životnoj sredini, ne samo prilikom odabira kvalitetnih sirovina i procesa proizvodnje, već i prilikom razvoja proizvoda i višestranih aktivnosti na polju reciklaže.

VEKA koncept partnerstva

Snažni zajedno - uspešni zajedno

Za nas, kao porodičnu kompaniju, partnerstvo znači ophoditi se prema drugima s poštovanjem i uvažavanjem, zalagati se za zajedničke ciljeve i razumevanje i ispuniti želje i zahteve naših kupaca što je moguće sveobuhvatnije.

Zbog toga, naš koncept partnerstva podržava proizvođače prozora u svim oblastima, počev od savršenog proizvoda i usluge isporuke, optimizacije proizvodnje i IT usluge, do prodaje i marketinške podrške, širokog programa obuke i seminara i razvoja novih strategija kompanije.

Čak i oni koji tek počinju sopstvenu proizvodnju prozora, mogu uživati u VEKA podršci već u samom osnivanju preduzeća - od opremanja proizvodnih pogona i izložbenih prostorija, do obuke zaposlenih.

Kao VEKA partner, možete se osloniti na višedecenijsko iskustvo jednog od vodećih svetskih proizvođača PVC profila, za sistematski pristup uspehu - i u dobrim i u teškim vremenima. Mnoga naša dugogodišnja partnerstva, koja karakteriše otvoren i ravnopravan dijalog, potvrđuju uspeh ovog proverenog modela.


Vaše prednosti kao VEKA partnera:

• VEKA kvalitet, izrađen u Nemačkoj, sa debljinom zida u skladu sa DIN EN 12608, klasa A

• Direktna isporuka do sedišta proizvodnje u roku od max. sedam dana

• Garancija dostupnosti zaliha za sve ključne profile

• Tehnička podrška za sve tipove profila

• VEKA tehnička podrška na licu mesta rešava probleme pri radu i optimizuje proizvodnju

• Interni servisni tim za IT savetovanje i podršku

• Širok spektar partnerskih seminara i konferencija kupaca

• Obuka i upoznavanje Vaših zaposlenih u VEKA tehničkom centru

• Individualna marketinška podrška, podrška u poslovnoj strategiji prodaje, PR, Internet

• Razmena informacija o tenderima i objektima

• Promocija partnera - profesionalne marketinške kampanje sa različitim temama

• Pomoć u prodaji i planiranju putem digitalnih medija: virtuelni izložbeni salon, pronalazač proizvoda na web adresi i online WinDoPlan

• PR i lobiranje za PVC prozore i još mnogo toga
Naš poslovni predlog za Vas:

Pokrenite sopstvenu proizvodnju stolarije


Ukoliko želite da postanete proizvođač PVC stolarije, možete u potpunosti da se oslonite na našu podršku – od saveta o uređenju proizvodnog prostora i izložbenog salona, pa do obuke Vaših saradnika. Mi ćemo Vas pripremiti za borbu sa konkurencijom. Od našeg predanog učinka svakako ćete profitirati. Oslonite se na VEKA-u: na uspeh uz pouzdan sistem. Slobodno nas kontaktirajte.

Garancija kvaliteta

Jednostavno bolje - u svakom pogledu

Svi proizvodi VEKA sistema imaju potrebne sertifikate.

Kvalitet VEKA je sveobuhvatno obećanje kvaliteta koje započinje sistemima profila i istovremeno ide daleko dalje od toga. Podrazumeva se da se VEKA pridržava najviših standarda kvaliteta za prozorske profile koji važe u Evropi (VEKA profili klase A kvaliteta sa debljinom zida prema DIN EN 12608). Jer, kada je reč o daljem razvoju tehnologije profila, cilj može biti samo jedan: povećanje performansi. Na kraju, sve veći zahtevi se postavljaju prema profilima prozora.

VEKA je pionirski radila na izradi profila od svog osnivanja 1969. godine i značajno je doprinela dobroj reputaciji koju PVC prozori danas uživaju kod graditelja objekata, projektanata i arhitekata. VEKA će slediti ovakav put i u budućnosti.

Osiguranje kvaliteta u skladu sa DIN ISO 9001 pokriva sva područja kompanije, od razvoja i proizvodnje do administracije i logistike. Stoga se kvalitet VEKA zalaže za mnogo sveobuhvatniju tvrdnju: osigurati uspeh VEKA partnera na svaki zamisliv način. Sa velikim sistemskim svetom za gotovo neograničene mogućnosti dizajna, jedinstvenom snagom isporuke i koherentnim konceptom recikliranja, kao i širokim spektrom usluga za VEKA partnere.