Фигура 7 копия 4 Untitled-1

VELIKO SPREMANJE: SAVETI ZA ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PVC PROZORA

10.5.2021.

Stiglo je toplije vreme, sa više sunca. To nas motiviše da se aktiviramo i bacimo na spremanje našeg doma. Nekako su nam na udaru prozori, naš pogled u spoljašnji svet. Nije dovoljno samo imati dobre, kvalitetne prozore. Treba ih redovno održavati čistim, za što čistiji i lepši pogled.

PVC prozore veoma je lako održavati. Njihova glatka površina izuzetno je postojana i otporna na sve vremenske uticaje. Sa željom da bez većih napora dugi niz godina održite vrednost i uživate u atraktivnom izgledu vaših PVC prozora, vrata i roletni, pripremili smo vam nekoliko saveta o pravilnom čišćenju i održavanju.

Koja sredstva koristiti za čišćenje?

  • Idealno sredstvo za čišćenje PVC profila je mekana krpa, mlaka voda i pH-neutralno sredstvo za čišćenje na bazi sapuna, preporučljivo bez boje i mirisa. Najčešće je dovoljno samo redovno čišćenje mlakom vodom.
  • Nema potrebe trljati površine profila da biste ih osušili, jer se tako stvara elektricitet, koji može ponovo privući prljavštinu. Umesto toga, samo jednostavno prebrišite površinu vlažnom krpom i gotovo čišćenje.
  • U slučaju većih i grubih nečistoća koristiti provereno sredstvo za čišćenje, specijalno namenjeno za PVC profile, kao što je npr. VEKA set za čišćenje i negu, nakon kojeg sledi tretman sa zaštitnim sredstvom za konzervaciju. Pored toga, pobrinite se da zaptivke zadrže svoju mekoću, a okov besprekornu lakoću funkcionisanja.
  • Nikako se ne smeju koristiti agresivna sredstva za čišćenje, kao što su abrazivna sredstva ili grubi sunđeri, krpe ili četke za ribanje i trljanje, jer mogu oštetiti površinu profila i stakla.
  • Takođe se nikada ne smeju koristiti jake kiseline i razređivači. Ova sredstva mogu trajno oštetiti površinu profila.
  • Ne koristiti čistače na paru, pošto vruća para može omekšati PVC.

Na koji način čistiti?

  • Neophodno je čistiti svaki put kada se na površini profila javi vidna prljavština. U suprotnom, naslage nečistoće u kontaktu sa kišnicom mogu ostaviti trajna oštećenja profila.
  • Većina sredstava za čišćenje ne predstavljaju opasnost pri kratkom kontaktu sa profilom, ali produženo izlaganje može izazvati oštećenja. Zato je veoma važno da posle čišćenja isperete profile čistom vodom, kako bi otklonili sve ostatke sredstva za čišćenje.
  • Od samog početka uvek koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje i mekanu krpu. Oštećenja nastala kao posledica nepravilnog čišćenja su obično vidljiva tek nakon dužeg vremenskog perioda, stoga brza testiranja na nekom skrivenom mestu na površini profila nemaju smisla.

Za dodatne savete o održavanju ili kupovinu prozora i vrata vrhunskog kvaliteta, kontaktirajte vama najbliže proizvođače VEKA stolarije https://veka.rs/kupci/