www.veka.rs
Home O nama Proizvodni program Veka kvalitet Proizvođači VEKA stolarije Postanite VEKA partner  
 
Srbija  Crna Gora  Albania    -  Deutsch  English       
  VEKA Saveti
    Saveti za odgovarajuće čišćenje i održavanje
 
  Kondenzacija na staklenim površinama
 
    Kakav je kvalitet Vaseg unutrasnjeg vazduha?
 
    Pravilno provetravanje i grejanje
 
    Prozor doma - pogled u svet
 
    Kondenzacija vlage u stambenim prostorima
 
    Prospekti PDF
 
   
   
 

 

VEKA SavetiKondenzacija na staklenim površinama

Na staklu se najčešće mogu javiti tri vrste kondenzacije:

 - Površinska kondenzacija na unutrašnjoj strani nastaje ako je relativna vlažnost u prostoriji velika i/ili ako je temperatura na unutrašnjoj strani stakla niska, pri uobičajenim uslovima u prostoriji (grejana zgrada bez konkretnog izvora vlage) – ova vrsta kondenzacije vrlo retko nastaje kada postoji dvostruko
staklo sa vrhunskim karakteristikama i sa toplotnim distancerom.

 - Površinska kondenzacija na spoljašnjoj strani može ponekad da nastane u zoru na dvostrukom staklu vrhunskih karakteristika, ali samo nakon vedrih, mirnih noći, pod sledećim uslovima – s obzirom na toplotnu izolaciju visokog učinka dvostrukog ili trostrukog stakla, spoljašnje okno se hladi do tačke kada se na spoljašnjoj strani formira kondenzacija. Ovo je privremena pojava i dokazuje izolacionu efikasnost stakla.

 - Kondenzacija unutar dvostruke staklene jedinice – delotvornost sredstva za sušenje i vodootporne barijere određuju životni vek stakala. Ako sredstvo za sušenje prestane da bude delotvorno ili ukoliko zaptivač više ne obezbeđuje hermetičnost, kondenzacija će se stvoriti unutar staklene jedinice i ona se mora zameniti.

Pored temperature, vlažnost vazduha u radnoj ili dnevnoj sobi predstavlja jedan od najvažnijih elemenata koji utiču na atmosferu koja je pogodna za život i rad. Ukoliko je sadržaj vlage u prostoriji nizak, respiratorni trakt se suši i to izaziva stres. Visoki sadržaj vlage je takođe nepogodan. Idealne granične vrednosti vlažnosti su između 30 i 65 % relativne vlažnosti.

      Tekst preuzet iz časopisa: Prozori & vrata
      Autor: Dr Dragan Škobalj


 VEKA  ZA  PROZORE      Zur Startseite     DUGOG   VEKA 

  odštampaj stranu
  na vrh strane
  nazad